Ontdek, fiets en wandel door realisaties van onze ontginners

Graag nodigen wij u uit om onze ontginningsactiviteiten en nieuw gecreëerde landschappen te bezoeken in Vlaanderen. Ga je voor een korte of lange wandeling? Kies je voor een route bij jou in de buurt of ga je op ontdekking in een nieuw gebied? Je vindt alle wandel- en fietsroutes hieronder.

Lengte

wandel- en fietsroutes voor jou


Route langs archeomonument van Fort aan de Zouw– Lanaken/Maastricht

Tijdens de route passeer je de fabriek van Wienerberger (grondwal, infobord WB), de geherstructureerde groeve van Wienerberger (concessie DVW) en de actieve groeve GP96 Leembank. Verder kan je het archeologische verhaal van het fort aan de Zouw op de grens van Lanaken en Maastricht herbeleven. Dit werd deels opgegraven door de ontginning van de Leembank en maakt deel uit van de archeoroute Limburg.

Ontdek deze route

FietsGRENSroute – Veldwezelt

Tijdens de route passeer je het ontginningsgebied Grenspaal96 en kun je een stukje door de groeve van de LEEMBANK fietsen. Het gebied heeft als toekomstige bestemming “watergebonden industriegebied” en is momenteel tijdelijk grasland. Richting Vroenhoven, langs het Albertkanaal, kun je in de groeve GP84 wandelpaden vinden die je door de leemgroeve van Vandersanden leiden.

Ontdek deze route

K(l)eigoede Fietsroute – Oudenaarde

Verken de vallei van de Bovenschelde tijdens een heerlijke fietstocht. Ontdek de moderne technologieën bij Steenbakkerij Vande Moortel, waar naast bakstenen ook kleiklinkers worden geproduceerd. Bezoek de historische Abdij van Ename, waar ooit de beroemde Scheldesteen werd gemaakt. Verken het Provinciaal Natuur-Educatief Centrum in PNEC de Kaaihoeve….

Ontdek deze route

De Baksteen Fietsroute – Boom

Fiets langs prachtige rivieren en groene landschappen, waarbij je steenbakkersdorpen ontdekt en geniet van de dijken van de Schelde en de Rupel. Begin je avontuur bij het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom, waar je kunt genieten van kunst, waterfietsen en het wielermuseum De Velodroom.

Ontdek deze route

Klinkaart – Niel

Verken de Klinkaart wandelroute en duik in het verleden van de steenbakkerijgemeenschappen in de Rupelstreek, met fascinerende details over hun leef- en werkomstandigheden.

Ontdek deze route

Rupelstreek – Niel

Leer boeiende feiten over het leven en werk van de gemeenschappen langs deze grotendeels verharde wandelroute. Geniet van de serene oevers van de Rupel en bezoek fascinerende musea zoals ’t Geleeg en Brik Boom. Sluit de dag af met een gezellig praatje in het museumcafé ’t Baksteentje en deel je ervaringen van deze leuke trip!

Ontdek deze route

Kattenvennen – Zutendaal

Ga op een avontuurlijke wandeling door de betoverende bossen van het Hei- en Meibos. Ontdek de pracht van het gebied Papendaalheide, waar voormalige grindplassen schitteren en je een adembenemend uitzichtpunt over het water wacht.

Ontdek deze route

Kattenvennen – Zutendaal

Geniet van een prachtig uitzichtpunt over het water terwijl je je weg baant door dit magische landschap. Deze route is perfect voor beginners en start bij de instapplaats Papendaalheide. Laat je verrassen door de natuurlijke schoonheid en ontdek de charme van dit gebied!

Ontdek deze route

Station As – As

Laat je verrassen door de diversiteit van het landschap en geniet van de onverharde paden die je avontuur extra uitdagend maken. Deze middellange wandeltocht belooft een geweldige ervaring voor natuurliefhebbers en wandelaars van alle niveaus.

Ontdek deze route

Station As – As

Laat je verrassen door de diversiteit van het landschap en geniet van de onverharde paden die je avontuur extra uitdagend maken. Deze korte wandeltocht belooft een geweldige ervaring voor natuurliefhebbers en wandelaars van alle niveaus.

Ontdek deze route

Mechelse heide – Maasmechelen

Verken een prachtig landschap vol verrassingen terwijl je wandelt langs uitgestrekte heidevelden, verlaten akkers en een voormalige grind- en zandgroeve in Maasmechelen. Wie weet kom je onderweg de Noorse fjordenpaarden tegen, die met hun aanwezigheid zorgen voor meer variatie in de heide.

Ontdek deze route

Terhills – Maasmechelen

Verken het avontuurlijke Terhills, een wandelgebied gelegen op het terrein van de voormalige mijn van Eisden. Op deze lange, paarse lus word je uitgedaagd met zowel de beklimming van de imposante lange terril als de dubbele terril. Het is een stevige wandeling met vele hellingen, maar de beloning van prachtige uitzichten maakt elke stap de moeite waard.

Ontdek deze route

Leut – Maasmechelen

Beleef een avontuurlijke wandeling door de prachtige uiterwaarden van de Maas, terwijl je geniet van het pittoreske dorp Leut en het betoverende kasteelpark. En om deze unieke ervaring compleet te maken, loop je langs het kruinenpad in Eisden, hoog boven de boomtoppen.

Ontdek deze route

Stokkem – Dilsen-Stokkem

Verken het RivierPark Maasvallei! Maak kennis met dit prachtige gebied tijdens een korte wandeling door het betoverende natuurgebied Negenoord.

Ontdek deze route

Stokkem – Dilsen-Stokkem

Trek je avontuursschoenen aan en ga mee op het spannende ‘Kei koel toelspad’ – een geweldige wandeling vol leuke doe-opdrachten speciaal voor kinderen!

Ontdek deze route

Stokkem – Dilsen-Stokkem

Ontdek het prachtige Maaslandschap, waar je oude Maasarmen, de winterdijk, grindgaten, uiterwaarden en een overvloed aan vogels en kruiden zal tegenkomen.

Ontdek deze route

Stokkem – Dilsen-Stokkem

Bewonder de markante Oude Maasmeander en het pittoreske gehucht Boyen, gelegen aan de rand van de rivierbedding. Ontdek hoe de grillige regenrivier, door de eeuwen heen, haar bedding heeft veranderd en een prachtig gebied heeft geschapen.

Ontdek deze route

Elen – Dilsen-Stokkem

Niet alleen draagt het ontgrindingsproject Elerweert bij aan de veiligheid van de rivier, het creëert ook unieke natuurwaarden die zich van zuid naar noord ontvouwen. Deze wandeling is perfect geschikt voor beginners die op zoek zijn naar een heerlijk uitstap. Volg simpelweg de oranje richtingsborden en laat je verrassen!

Ontdek deze route

Aldeneik – Maaseik

Dit is de kleinste lus van het wandelgebied Aldeneik, maar biedt nog steeds een schat aan bezienswaardigheden. Tijdens de wandeling krijg je een glimp van het charmante Maasdorpje Aldeneik en loop je langs een deel van het recreatiegebied Heerenlaak, dat is ontstaan na grindwinning.

Ontdek deze route

Aldeneik – Maaseik

Laat je verrassen door de prachtige omgeving, waar de Heerenlaakplas is ontstaan door grindwinning en vervolgens is omgetoverd tot een recreatiegebied.

Ontdek deze route

Aldeneik – Maaseik

De oranje wandellus van het Aldeneik-gebied brengt je naar Ophoven, met pittoreske stops in Aldeneik en bij de voormalige grindplas Heerenlaak. Geniet van adembenemende uitzichten en ontdek de charme van dit historische Maasdorp.

Ontdek deze route

Bergerven – Maaseik

Wandel door de natuur en geniet van adembenemende landschappen met deze wandelroute in Maaseik. Ontdek het prachtige natuurgebied Bergerven en laat je betoveren door de steilrand van de Hoge Kempen.

Ontdek deze route

Kessenich – Kinrooi

Vanuit de pittoreske Maasdorpjes trek je de natuurgebieden in, waar de typische fauna en flora van de Maasvallei volop aanwezig is. De wandeling vertrekt in Ophoven en is ideaal voor beginnende wandelaars.

Ontdek deze route

Kessenich – Kinrooi

Ontdek met deze wandeling in Kinrooi de natuurgebieden Vijverbroek en Koningssteen-Kollegreend, en de historische kernen van Thorn en Kessenich. Een combinatie van natuur en cultuur.

Ontdek deze route

Mechelse Heide – Nationaal Park Hoge Kempen

Tussen midden augustus tot midden september tovert de bloeiende heide dit landschap om in een prachtig paars schilderij. Op wandel met je viervoeter? In de hondenlosloopzone kan hij of zij zich even volledig uitleven en vrij los rondlopen.

Ontdek deze route

Kleibrood – De Schorre

Ontdek met deze wandeling een groener Boom, interessante weetjes over fauna en flora en plaatselijke initiatieven rond duurzaam leven.

Ontdek deze route

Schansheide – Mol

Deze adembenemende wandeling is genomineerd voor ‘Wandelroute van het Jaar 2023’. Laat je betoveren door het waterrijke landschap van Mol en Dessel, een unieke mix van water, zand en groen.

Ontdek deze route

Merenpad – Mol

Bij deze indrukwekkende wandeling in Mol kan je kiezen voor een afstand van 7, 16 of 24 km. Meteen na het vertrek kom je in een uniek coulissenlandschap waarvan de landschappelijke waarde niet te onderschatten is.

Ontdek deze route

Kristalpad – Mol

Via bospaadjes bereik je enkele betoverende plekjes aan de waterkant. Laat je onderweg verrassen door bezienswaardigheden als de Put van Rauw met vier grote drijvende kunstmatige eilanden, natuurgebied De Maat en het interactief museum Quartz Expercience.

Ontdek deze route

Pagadderpad – Dessel

Deze wandeling daagt kinderen op heel veel verschillende manieren uit om te bewegen. Lopen over water, springen, rennen als een dier, denappelschieten, dieren zoeken, balanceren, en nog veel meer. Bovendien werd het Pagadderpad onlangs uitgebreid met een stukje blotevoetenpad.

Ontdek deze route

Keibrekerspad – Rumst

Deze wandel-en fietsroute vertrekt van de poort van Wienerberger aan de ’s Herenbaan in Reet, sluit aan op voetweg 50 en komt uit vlak bij de visput van De Lustige Vissers aan de Hoogstraat in Terhagen.

Ontdek deze route

Hoeveweg – Dilsen-Stokkem

Dit toeristische fietspad loopt door het prachtige landschap van de Limburgse Maasvallei en biedt een adembenemend uitzicht op het water, de velden en de bossen.

Ontdek deze route

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.